
הארגון הצבאי לאומי (אצ"ל)
הקמת הארגון

מדיניות הארגון
בראשית דרכו התרכז האצ׳׳ל במעשי גמול על התקפותיהם של הערבים, אך משהתפרסם ״הספר הלבן״ הבריטי בשנת 1939 היו הבריטים המטרה העיקרית להתקפות האצ״ל. הידיעות המחרידות על ההשמדה ההמונית של יהודי אירופה וסירובם של הבריטים להתיר לפליטים יהודים להיכנס לארץ, הביאו את אצ"ל בשנת 1944 לחדש את המאבק בשלטונות המנדט. אנשיו תקפו מוסדות ממשלתיים והבריטים הגיבו במאסרים.
לאחר החלטת החלוקה באו״ם בנובמבר 1947 נאבק האצ״ל בכנופיות הערביות והשיב בהתקפות- נגד בחיפה, טירה, אזור, ירושלים ויפו.

זאב ז'בוטינסקי (1880- 1940)
זאב (ולדימיר) זַ'בּוֹטִינסקי היה מנהיג ציוני, סופר, משורר, מתרגם, פובליציסט ונואם מפורסם; ממחדשי הצבאיות העברית וממקימי הגדוד העברי במסגרת הצבא הבריטי במלחמת העולם הראשונה, ויחידת הגנה עצמית של יהודי אודסה; מכונן הציונות הרוויזיוניסטית; ראש בית"ר, מצביא האצ"ל ונשיא הצה"ר- ברית הציונים הרווזיוניסטים; מההוגים היהודים הליברליים הבולטים בעת החדשה.
"כל אשר עברי בקרבנו ניתן לנו על ידי ארץ ישראל; כל השאר אשר בנו – איננו עברי. ישראל וארץ ישראל – חד הן, שם נולדנו כאומה ושם בגרנו. וכאשר באה הסערה והטילתנו אל מחוץ לתחומי הארץ, לא יכולנו עוד לגדול, כפי שלא יוכל לגדול עץ שנעקר מן הארץ, וכל חיינו הוקדשו רק לשמירה על ייחודנו זה שנוצר בארץ ישראל"
('ציונות וארץ ישראל', 1904)

מנחם בגין (1913- 1992)
ב- 1 בדצמבר 1943, מונה מנחם בגין למפקד ארגון האצ"ל. "אל העם העברי בציון"! – זו כותרתו של הכרוז הראשון מטעם אצ"ל, שנכתב בידי בגין ובו הוא מכריז על מרד בשלטון הבריטי. בהכרזת המרד הוא מאשים את השלטון הבריטי בחתירה לחיסול התקווה האחרונה של הציונות הממלכתית, בבגידה באומה העברית, וקובע, כי משום כך אין מנוס ממלחמה בו עד הסוף. "נילחם. כל יהודי במולדת ילחם. אלוקי ישראל, א-ל צבאות יהיה בעזרנו. אין נסיגה. חרות או מוות" – נאמר בכרוז. והפעולות לא אחרו לבוא.
עם התפרקות האצ"ל, שהחלה ביוני 1948, עם התמזגותם של גדודיו בצה"ל. הודיע בגין לרעיו לוחמיו מסר ששודר למחרת הכרזת המדינה, ב-15 במאי, מתחנת השידור של אצ"ל. בנאומו – אותו ציין כחשוב שבנאומיו – אמר, בין השאר: "הפרס היחיד שלנו הוא בזה שזכינו לראות את האומה משתחררת באמת ולוחמת – כולה – על חירותה. הפרס האמיתי שלנו יהיה, כשנזכה – אם נשוב חיים מן החזית – לפשוט בערי ארצנו, הריה ועמקיה, ולראות ילדים עבריים משחקים ואין מחריד ומעל ראשיהם הפעוטים החביבים מכל, חג אווירון והוא אווירון עברי, ומולם בא חייל והוא חייל עברי, ומרחוק משקשקת רכבת והיא רכבת עברית. אה, היש אושר גדול מזה"?!
לאחר פירוק האצ"ל בקיץ 1948, הקים בגין את תנועת החרות ובמשך שנים כיהן כמנהיגה הבלתי מעורער. בגין התנגד בחריפות להסכם השילומים של ישראל עם גרמניה המערבית, ותמך בממשלה בעת מלחמות ישראל. לאחר עליית הליכוד לשלטון ב"מהפך" של 1977, חתם בגין כראש הממשלה על הסכם השלום עם מצרים וב-1982 יצא ל"מבצע שלום הגליל" שהתפתח למלחמת לבנון הראשונה. בגין היה ראש הממשלה השישי של מדינת ישראל.

דוד רזיאל (1910- 1941)
נולד ב-19 בדצמבר 1910, בפלך וילנה שברוסיה. בהיותו בן 3 עלתה משפחתו ארצה ואביו שימש כמורה לעברית בבית-ספר יסודי בתל-אביב. בפרוץ פרעות 1929, הצטרף לארגון ההגנה בירושלים, שם למד באוניברסיטה העברית פילוסופיה ומתמטיקה. עם הקמת האצ"ל היה מראשוני חבריו והתבלט בכישוריו הצבאיים. ב-1937 מונה למפקד מחוז ירושלים וכעבור שנה, ב-1938, מונה למפקד הארגון על ידי ז'בוטינסקי שפגש את רזיאל פעם אחת והמפגש עורר אצלו רושם רב.
ב-17 במאי 1941 יצא עם שלושה מחבריו לפעילות מיוחדת בעיראק בשירות הצבא הבריטי. למחרת היום נהרג מהפצצה של מטוס גרמני.
מאמצים רבים עשו בני משפחתו להביא את ארונו של רזיאל לקבורה בארץ-ישראל, אולם רק בשנת 1955 הסכימה ממשלת עיראק לאפשר לבריטים להוציא את הארון מארצם ובתנאי שיובא לקבורה בקפריסין. בספטמבר 1960, זמן קצר לאחר שקפריסין זכתה בעצמאות, פנה חבר-הכנסת מנחם בגין אל נשיא הרפובליקה החדשה, הארכיהגמון מקאריוס, בבקשה לאפשר את העברת הארון לארץ-ישראל. הפנייה נענתה בחיוב וב-16 במרס 1961 נערכה לדוד רזיאל הלווייה צבאית ובהשתתפות המונים. ארונו של דוד רזיאל נטמן בבית-הקברות הצבאי בהר הרצל בירושלים.