הלח"י 2018-02-27T13:58:36+02:00
lehi

לוחמי חירות ישראל (לח"י)

הקמת הארגון

ארגון הלח׳׳י קם בשנת 1940 עם פרישת קבוצת חברים מן האצ׳׳ל בהנהגת "יאיר"- אברהם שטרן, בעקבות חילוקי דעות עם האצ"ל בדבר המדיניות ושיטות הפעולה כנגד השלטון הבריטי: הנהגת האצ"ל התחייבה באוקטובר 1939 להפסיק את ההתקפות על השלטון הבריטי, ואילו יאיר וחבריו לא יכלו להסכים עם מהלך זה ופרשו מן האצ"ל. הלח"י נקרא ע"י הבריטים "כנופיית שטרן" (The Stern Gang).
lehi2

מדיניות המחתרת

מייסד הלח׳׳י, אברהם שטרן- ׳׳יאיר״, התנגד להפסקת המאבק בבריטים שעליו הכריזו ׳׳ההגנה׳׳ והאצ׳׳ל עם פרוץ מלחמת העולם השנייה, כדי שאפשר יהיה לגייס את כל הכוחות למלחמה באויב הנאצי. עד הפילוג ראה האצ"ל את עצמו כארגון צבאי מובהק שהמשמעת בו הייתה מבוססת על פקודות.
msgאת "המחתרת המהפכנית" שהקים יאיר, היה הכרח להשתית לא על יסודות משמעת עיוורת ולא על נאמנות אישית למפקדים, אלא על נאמנות לרעיון, למטרה ולדרך. החינוך הקבוצתי הוחלף בחינוך אינדיווידואלי, הן רעיוני והן צבאי. הונהגה שיטת אמון בנשק ,שכללה גם טקטיקה של לוחמת-טרור, תוך שימת דגש בתרגילים של פגיעות אישיות, שימוש ברימונים, הרכבת פצצות, מוקשים, מכונות תופת. רק אנשים שנראו מחושלי אופי ללחימה בפועל היו מתקבלים ליחידות הלוחמות. כן חל מפנה יסודי בחינוך האידיאולוגי, בו הושקעו מיטב הכוחות. יאיר גרס, כי אין הלוחם יכול להילחם ולהקריב את חייו, אלא לאחר שהשתכנע בדרך הרעיונית של המחתרת ודבק בה בקנאות שאינה יודעת פשרה.

פעילות הסברה

יאיר הבין כי עיתונות מחתרתית היא תנאי הכרחי להגברת החינוך הרעיוני, אשר משמשת שופר המעביר את רעיונותיו אל אנשיו. מייד אחרי הפילוג הוציאה המחתרת לאור ביטאון פנימי בשם "במחתרת", שמטרתו הייתה לעצב דמות חדשה של לוחם חירות ישראל. בנוסף הפעיל הארגון משדר רדיו שמעביר את מסרי המחתרת. המשדר הועבר ממקום למקום במזוודה קטנה (כדי למנוע עלייה על עקבות השידורים). קריינית הרדיו החשאי של הלח"י הייתה גאולה כהן. השידור החל בשריקת המנון המחתרת "חיילים אלמונים" ובקריאה המסורתית מימי האצ"ל "קול ציון הלוחמת, קול ציון המשתחררת…."
radio

פעילות הלח"י

ארגון הלח׳׳י שאף לכונן מדינה יהודית ברחבי ארץ ישראל ולגרש את הבריטים מכל רחבי המזרח התיכון. הלח"י לא נפגע ממסע הסזון (שכוון ע"י ההגנה נגד אצ"ל בלבד) וב-1946 שיתף פעולה עם ההגנה ועם האצ"ל במסגרת "תנועת המרי העברי". במסגרת זאת ביצע הלח"י מספר פעולות בחו"ל, ותקף מטרות בלונדון. שלושה מחבריו נתפסו ונשפטו למוות בתלייה.
לכל אורך הדרך נרדפו חברי הארגון, ושטרן בראשם, בידי הבולשת הבריטית, שראתה מטרה עליונה בחיסול פעילותו. המצור הלך והתהדק סביב שטרן, עד שבפברואר 1942 נתפס בידי אנשי הבולשת ונרצח בירייה. לאחר מותו הנהיגה "טרויקה" את הארגון: נתן ילין-מור, ישראל אלדד ויצחק שמיר. הלח"י פורק עם קום המדינה במאי 1948, ורוב חבריו התגייסו לשורות צה"ל. במלחמת העצמאות לחם הלח׳׳י בירושלים כגוף עצמאי, ובמרכז הארץ במסגרת צה׳׳ל.

k

הבהרה חשובה :

אתר זה מיועד למטרות למידה בלבד, ולא לשום מטרה מסחרית.

בשימוש באתר זה, הנך מצהיר שכניסתך לאתר היא לצורך לימוד וקבלת סקירה על חידון הציונות והמורשת בלבד ולא לכל מטרה אחרת.