אישים בעלייה השלישית
יצחק שדה
(1890-1952)
יצחק שדה (לנדוברג) היה אלוף בצה"ל, מפקד, , מנהיג, מחנך וסופר יהודי שכונה "הזקן". שדה היה ממנהיגי גדוד העבודה וחבר מחתרת הקיבוץ, ממפקדי ארגון "ההגנה", ממייסדי הפלמ"ח ומפקדו הראשון, היה ממניחי היסוד לצה"ל ולעצמאות ישראל.
"את הרובה הרוסי נושא החייל הרוסי, את הרובה האנגלי נושא החייל האנגלי, חברים , מי יישא את הרובה העברי?!" ~ יצחק שדה בעקבות ההתגייסות ההמונית של הפלמ"חניקים לצבא הבריטי כדי להילחם בנאצים.
וכפות המאזניים עולות ויורדות, עולות ויורדות.
על הכף האחת – שואת ישראל, תקומת ישראל, ומלחמת ישראל.
ועל הכף השנייה: תככי מסחר ופוליטיקה, והתככים, משקלם כבד מאוד.
נוער, זכור: בבוא השעה, השלך עצמך על כף המאזניים.
השלך עצמך בכוח ובאומץ!
זה יכריע, המאזן ישתנה!
נוער, שמע!"

יוסף טרומפלדור
(1880-1920)

היה הקצין היהודי הראשון בצבא רוסיה ושירת במלחמת רוסיה-יפן (1905), שם נפצע בקרב וידו נקטעה. עלה לארץ ישראל ב-1912 ועבד כפועל חקלאי. במלחמת העולם הראשונה סירב לקבל את האזרחות העות'מאנית וגורש לאלכסנדריה שבמצרים. עם זאב ז'בוטינסקי היה בין מייסדי הגדוד העברי במלחמת העולם הראשונה. הוא השתתף במערכה בחצי האי גליפולי כסגן מפקד "גדוד נהגי הפרדות". לאחר המלחמה חזר לרוסיה והיה בין מייסדי "החלוץ".
ב-1919 שב ועלה לארץ ישראל. נהרג בקרב על תל חי בי"א באדר תר"פ.
מאמין אני יום יבוא, ואני עייף ומיוגע, אשקיף בשמחה ובגיל על שדותי שלי, בארצי שלי. ולא יאמר לי איש: לך לך נבזה, זר הנך בארץ זאת.
ואם יאמר לי איש כך, בכוח ובחרב אגן על שדותי וזכויותי. ואם אפול בקרב – מאושר אהיה. אדע לשם מה אני נופל."
(מכתב שכתב לאחיו שמואל, 1911)
זאב ז'בוטינסקי
(1880-1940)
"כל אשר עברי בקרבנו ניתן לנו על ידי ארץ ישראל; כל השאר אשר בנו – איננו עברי. ישראל וארץ ישראל – חד הן, שם נולדנו כאומה ושם בגרנו. וכאשר באה הסערה והטילתנו אל מחוץ לתחומי הארץ, לא יכולנו עוד לגדול, כפי שלא יוכל לגדול עץ שנעקר מן הארץ, וכל חיינו הוקדשו רק לשמירה על ייחודנו זה שנוצר בארץ ישראל"
('ציונות וארץ ישראל', 1904)

הנריטה סאלד
(1860-1945)

בשנת 1932, לאחר שהסוכנות היהודית אישרה את רעיון עליית הנוער שהגתה רחה פריאר, התמנתה סאלד לעמוד בראש מפעל זה ושימשה בתפקיד עד יום מותה, דבר שהקנה לה את הכינוי "אם עליית הנוער". מתוקף תפקידה זה הייתה אחראית על קליטת ילדים ונוער שהגיעו לישראל לאחר עליית הנאצים לשלטון בגרמניה, ביניהם "ילדי טהראן", והכוונתם למסגרות.
את נושא הפניית "ילדי טהראן" לחינוך המתאים להם, נושא שעורר ויכוח ציבורי, לקחה על עצמה הנריטה סאלד. לגבי הילדים מעל גיל 14 קבעה סאלד כי תינתן להם הזכות לבחור את המסגרת. לגבי השאר, נפגשה סאלד לשיחות עם כ-400 מהילדים, על מנת לברר עמם אישית האם גדלו במשפחות דתיות בפולין, ובכך למנוע מהם את העוול שבשיבוץ לא מתאים.
הרב ישעיהו שפירא
האדמו"ר החלוץ
(1891-1943)
בשנת תרע"ד – 1914 ביקר בחשאי בארץ ישראל לשם היכרות ראשונה. בצד התרשמותו העמוקה מארץ הקודש הושפע מאד מאישיותו של הרב קוק ונפשו דבקה בנפשו. משחזר לפולין שכנע רבים לעלות לארץ ישראל, ועורר התנגדות רבה בקרב אדמו"רים וקהילות חסידיות. הוא הופיע בעיירות חסידיות וקרא לשומעיו לעלות ארצה. נמנה עם העסקנים שייסדו את תנועת המזרחי בפולין. בשנת תר"פ (1920) עלה לארץ ישראל, היה בין מייסדי תנועת "הפועל המזרחי" בארץ, ואף עמד בראש התנועה כמה שנים.
בקול קורא שכתב עם הקמת התנועה כתב הרב שפירא, ביחד עם רבנים נוספים, את תמצית האידיאולוגיה של התנועה: