אגודת השומר

אגודת השומר 2018-02-19T22:12:11+02:00

כיבוש השמירה

כח מגן עברי

בכל הארץ קמים ישובים: קיבוצים, מושבים ומושבות. ומי יגן עלינו מפני השודדים הערביים? ומי יגן על שדותינו ועל התבואה שקצרנו, מפני גנבים?
בשנת 1907, בשקט בשקט, מתאספים כמה צעירים הפעילים במפלגת "פועלי ציון" כשיש להם מטרה ברורה: לכבוש את השמירה בגליל התחתון. הם יחליפו את השומרים הערבים והצ'רקסים, וסוף סוף יהיה ביטחון בגליל התחתון. הם קראו לארגון "בר גיורא", על שם אחד ממנהיגי המרד הגדול ברומאים, ויצאו לדרך. המשימה הראשונה הייתה הגנה על הקולקטיב בסג'רה (אילניה). בעקבות הצלחת המשימה קיבלו את השמירה על מסחה (כפר תבור), אליו התנכלו בני השבט הבדואי השכן.

בין מנהיגי הארגון היו יצחק בן צבי, אלכסנדר זייד, ישראל שוחט, ישראל גלעדי ויחזקאל חנקין.
הארגון גדל ובשנת 1909 הוקם ארגון "השומר" בהנהגתם של ישראל שוחט, מניה שוחט ויצחק בן צבי. מטרתם היתה להגביר את ההגנה היהודית בכל המושבות וכדי להחליף את הערבים ששימשו כעובדים במושבות. כדי להתקבל ל"שומר" היה צריך לעבור מבחני קבלה קשים…

פסל אלכסנדר זייד, סמוך לבית שערים

ישראל שוחט

3441659_4

"אחרי עשרים וחמש שנים של נדודי־שמירה בין מתולה לרוחמה, נתעייף השומר הוותיק חרמוני, חש לאות בנפשו וכובד באבריו. ראה את ילדיו – והנה גדלו, ללא תורה וחינוך, וייאוש תקפהו. חבריו אחוזים בקרקע ומשקיהם ינובו, ולו אין כלום, כביום עלותו לארץ…"

(פתיחת הספר "אנשי בראשית" – רומן נעורים המתאר את תקופת השומר והעלייה השנייה)

אלכסנדר זייד – סיפורו של שומר עברי

"…בא זייד מארץ סיביר. גם מראהו יעיד על מקורו, שערות ראשו בהירות, ותנועותיו אטיות, אבל כל מראה החלוץ הצעיר הזה אומר: כאן אני עומד ומפה לא אזוז!"
( יצחק בן צבי, מחצית היובל ליסוד "השומר", דבר, 21 באוקטובר 1932)
אלכסנדר זייד (1886- 1938) היה ממקימי ארגוני השמירה "בר גיורא", "השומר", "הקיבוץ" ו"אגודת השומרים, ומהאישים הבולטים בעלייה השנייה.
זייד ואנשי "השומר" גרו בחווה החקלאית הגלילית אילניה (סג'רה), ועסקו בשמירה ובחקלאות. זייד נשלח לכל מקום שבו צצו בעיות. הוא שמר ביבנאל ובמסחה, אבטח את החריש באדמות שנויות במחלוקת, ועזר לתושבי חדרה להתמודד עם הקדחת ועם הטרדות חוזרות מצד השכנים הבדואים והצ'רקסים. זייד תיאר את שהתרחש בעת שאיבטח את החריש בחדרה‏:
"הצ'רקסים ושכניהם התנפלו על החורשים והרוכבים הסתערו על האויב. ראיתי את סוסתו של שטורמן סובבת תחתיו – היא הוכתה בראשה באלה – ובו ברגע חשתי כי ראשי נופל על חזי ואי אפשר לי להרימו. הייתה זו התעלפות רגעית תוצאת מהלומה חזקה ובכל זאת נשארתי יושב על האוכף ורדפתי אחר אחד הצ'רקסים, וכך נהדף האויב אחור ואנחנו שבנו בניצחון".

בתקופה זו נשא זייד לאשה את ציפורה לבית בקר מווילנה שעלתה לארץ עם אחותה הבכורה קיילה. קיילה נישאה לישראל גלעדי, מראשי ארגון "השומר". זייד ואישים נוספים מארגון "השומר" התנגדו לכך שהארגון יקים בסמוך לעפולה את המושב תל עדשים, משום שטענו שיישובי השומרים צריכים לקום באזורי הספר. לכן הם החליטו להקים בשנת 1916 בגליל העליון את קיבוץ "בר גיורא" שבהמשך נקרא "כפר גלעדי", אך זייד פרש מן הקיבוץ משום שלא קיבל את דעת החברים על אופן גידול הילדים בבתי ילדים רחוק מההורים, והתנגד לתפיסה שילדי הקיבוץ הם "רכוש" הקיבוץ.

אלכסנדר זייד נהרג על ידי ערבים בזמן שעמד על משמרו ב-1938.

פסל של דמותו על סוס צופה על נוף עמק יזרעאל הוצב סמוך לגבעת זייד.

הבהרה חשובה :

אתר זה מיועד למטרות למידה בלבד, ולא לשום מטרה מסחרית.

בשימוש באתר זה, הנך מצהיר שכניסתך לאתר היא לצורך לימוד וקבלת סקירה על חידון הציונות והמורשת בלבד ולא לכל מטרה אחרת.