נפילת מסך הברזל

נפילת מסך הברזל 2018-02-27T15:02:53+02:00

נפילת מסך הברזל

עליית יהודי ברית המועצות

בשנות העשרים של המאה העשרים ירד 'מסך הברזל' על ברית המועצות. מסך הברזל הוא כינוי לשלטון הקומוניסטי ברוסיה שהביא לניתוקה של ברית המועצות משכנותיה ולניתוק תושביה שלא הורשו לצאת ממנה. mbבשנות כהונתו של סטלין- השליט הקומוניסטי העריץ והרודף, נרצחו מיליוני רוסים, ביניהם יהודים רבים. סטלין לא מאפשר ליהודים לקיים את התרבות היהודית, הוא אוסר על קיום תכנים דתיים וציוניים, כך שהיהדות וקיום המצוות יורדים למחתרת. בזמן מלחמת העולם השנייה, יש הפוגה ב"מסך הברזל" והמלחמה מזמנת מפגש ליהודי ברית המועצות עם יהודי העולם (משוחררי המחנות, חיילים בצבאות הברית והבריגדה) ולרוסיה נוספים שטחים כדוגמת ליטא בהם חיו יהודים.

אחרי קום המדינה

הקמת מדינת ישראל גורמת בקרב יהודי ברית המועצות גל התלהבות אך המשטר ברוסיה מגיב במסע הכפשות נגד הציונות ומדינת ישראל.
בשנות החמישים חווים יהודי ברית המועצות, רדיפות ופגיעות קשות ביהודים. מאסרים במשטר הקג"ב, העלמויות של אנשים, התנקשויות, והוצאה להורג של כל האינטליגנציה היהודית- משוררים, סופרים, אמנים ועיתונאים כולל סגירת כל ביה"ס והתאטראות היהודים. ב- 1953 סטלין מת, אך המדיניות הנוקשה והרודפת כלפי היהודים נמשכת.

אסירי ציון

ymהניצחון והתרוממות הרוח של מלחמת ששת הימים הגיעו עד רוסיה והשפיעו על יהדות רוסיה והיא מתחילה בפעילות מחתרתית ציונית, תוך איום מתמיד של מאסרים וחקירות של הקג"ב. בכלא כבר יושבים "אסירי ציון"- יהודים שנכלאו על רצונם ומאמצם לעלות לציון, לארץ ישראל.
ב- 1970 מתחילה פעילות ציבורית למען יהודי ברית המועצות וב- 1971 מגיע לארץ גל העולים הראשון מרוסיה לארץ ישראל. אך ישנם יהודים שהשלטון בברה"מ עדיין לא מאפשר להם לעלות לארץ ישראל והם מכונים "מסורבי עליה".
למען אסירי ציון ומסורבי העלייה מתנהל מאבק ציבורי בזירה הבינלאומית ובעקבות הלחץ הציבורי שוחררו אסירי ציון.
ב-1991 נפלה ברית המועצות הקומוניסטית – והחלו גלי עלייה גדולים מברית המועצות ארצה.

נתן שרנסקי – סיפורו של אסיר ציון

s2
נתן (אנטולי) שרנסקי נולד באוקראינה ב-20 בינואר 1948. יו"ר הסוכנות היהודית. בעבר אסיר ציון ומסורב עליה סובייטי, פוליטיקאי אידולוג מדיני, ושר לשעבר.

"גדלנו בלי לדעת שום דבר על הזהות שלנו, לא שפה, לא מסורת, לא מילים כמו פורים או פסח, לא מילים כמו בר מצווה או ברית מילה. ידענו שאנחנו יהודים כי זה היה כתוב בתעודת הזהות של ההורים. בילדותי, המסר של ההורים שלי היה ברור: 'בגלל שאתה יהודי, שזה כמו איזושהי מחלה, אתה חייב להיות הכי טוב בלימודים. התרופה לכך שאתה יהודי היא להיות הכי טוב במקצוע שלך וכך להסתדר'.

"הייתי בן 19 ולמדתי במכון גבוה ונחשב ללימודים במוסקבה, שאליו ליהודים היה קשה מאוד להתקבל. התחלתי לחשוב למה מקשרים אותי עם ישראל והתחלתי לקרוא במחתרת ספרים, שתיירים יהודים היו מביאים. פתאום גיליתי שאם רק אעשה סוויץ' במוח לא אהיה חלק מההיסטוריה האכזרית של האימפריה הסובייטית, אלא שההיסטוריה שלי מתחילה לפני אלפי שנים, עוד מהיציאה ממצרים. הרגשתי שאני יכול להיות חלק מההיסטוריה הזו. גיליתי שיש עם יהודי ושיש מדינת ישראל, שמוכנה לשלוח מטוסים לקצה העולם. כמה שנים מאוחר יותר, מבצע אנטבה היה אירוע כל כך משמעותי. ואפילו כשבאו לעצור אותי היתה לי תמונה של יוני נתניהו על הקיר. אנטבה היה מסר כל כך חזק שמדינת ישראל תגיע גם אליך. כל זה ביחד, שיש היסטוריה, עם ומדינה, זה נתן לי כוח להיות חופשי".
בשנת 1973 ביקש שרנסקי אשרת יציאה לישראל אך בקשתו נדחתה ממניעים "ביטחוניים". הוא נשאר ברוסיה והיה פעיל ביותר בתנועה הציונית. ב- 5 במרץ 1977 הוא נעצר והואשם בשנת 1978 באשמת בגידה במולדת, וריגול לטובת ארצות הברית. הוא נשפט ל- 13שנות מעצר שמתוכן 16 חודשים הוא היה בכלא לפורטובו במוסקבה, לעיתים קרובות בבידוד ובתא עינויים מיוחד עת נחקר על ידי הקג"ב. משם הוא הועבר למחנה העבודה לאסירים, הידוע לשמצה, בסיביר (גולאג).
במעמד הקראת גזר הדין, עת נשלח שרנסקי לשנים ארוכות לכלא, פנה באומץ אל השופט במילים אלה:
"אתה אדוני השופט חושב שהנך חופשי! אתה חושב כך כיוון שלאחר שייגמר המשפט תלך לביתך ואילו אני אהיה המשועבד, כיוון שאלך לכלא לזמן רב. אך דע לך שמבין שנינו, אני הוא בן החורין האמיתי! אמנם גופי יהיה משועבד, אבל רוחי, היא תישאר חופשית, כיוון שארגיש שלא נכנעתי לגזרותיכם ונשארתי נאמן לאמונתי. אך לך השופט קבעו מראש מה לומר! גופך אמנם משוחרר, אבל אינך חופשי להכריע לפי אמונתך. רוחך משועבדת וזה חמור פי כמה." (מתוך ספרו "לא אירא רע")
במהלך שנות כליאתו נהפך שרנסקי לסמל המאבק על זכויות האדם בפרט ולסמל של מאבקה של יהדות רוסיה בכלל. אשתו, אביטל, פעלה לשחרורו במהלך כל שנות כליאתו. היא עלתה לארץ ישראל ב- 5 ביולי 1974 יום לאחר נישואיהם וקיוותה שהוא יעלה מייד אחריה. היא ארגנה לובי פוליטי דיפלומטי שכלל שרים, סנטורים, חברי כנסת והרבה אנשים מהשורה, הם יצאו בקריאה "שחררו את אנטולי שרנסקי" אך מאמציהם לא הועילו עד לשנת 1986, אז שוחרר שרנסקי במסגרת חלופי אסירים בין המזרח למערב. הוא הגיע לארץ ישראל ב-11 בפברואר 1986, ובשדה התעופה חיכו לו פקידי ממשלה בכירים בניהם ראש הממשלה דאז שמעון פרס. שרנסקי זכה לקבלת פנים של גיבור לאומי.


שיחת הטלפון המפתיעה שנתנה כוח לשרוד בסיביר – מתוך כתבה בערוץ 2

הבהרה חשובה :

אתר זה מיועד למטרות למידה בלבד, ולא לשום מטרה מסחרית.

בשימוש באתר זה, הנך מצהיר שכניסתך לאתר היא לצורך לימוד וקבלת סקירה על חידון הציונות והמורשת בלבד ולא לכל מטרה אחרת.