קצת רקע…
מאז תום מלחמת העצמאות, המשיכו הערבים לנהל מאבק מדיני וכלכלי נגד ישראל, להפר את הסכמי שביתת הנשק על ידי תקריות אש בגבולות וחדירת חוליות מחבלים לשטח ישראל, ולחזק את כוחם הצבאי במגמה מוצהרת לתקוף את ישראל ולהשמידה בשעת כושר. בשנים אלה הוקם גם הארגון לשחרור פלסטין (אש"ף). האווירה בימים שלפני המלחמה, היתה קשה. יש מיתון במצב הכלכלי ואבטלה גדולה, ירידה מהארץ וחרדה הולכת וגוברת בשל האיומים של צבאות ערב לפלוש למדינת ישראל ולהשמידה.
מלחמת ששת הימים
5-10.6.1967
תקופה ההמתנה: "האחרון מכבה את האור"
שלושה שבועות של מתח עצום וחרדה גדולה הקדימו את פרוץ המלחמה. בימים אלו התארגנו צבאות ערב למלחמה ובאויר היה חשש קיומי למדינת ישראל, כפי שביטא הביטוי הנפוץ באותם ימים "האחרון מכבה את האור". מתחיל גיוס מילואים כדי להתכונן למלחמה שבפתח. הצבא מעוניין לפתוח במלחמה אך הממשלה בראשותו של לוי אשכול, מהססת ורוצה לפתור את הסכסוך בדרכי שלום.
פרוץ המלחמה
התחמשות הכוחות הערביים ממשיכה, ההמתנה מורטת עצבים והויכוח מחריף. עד שבבוקר ה־5 ביוני יצאה ישראל למלחמה נגד מצרים, ירדן וסוריה. בתוך שישה ימים הביס צה"ל את צבאותיהן של שלוש מדינות אלה וכבש את יהודה ושומרון, את הגולן, את חבל עזה ואת חצי האי-סיני. בתום מלחמת בזק זו, ב-10 ביוני 1967 גדל שטחה של מדינת ישראל פי שנים ויותר, וירושלים בירת ישראל אוחדה מחדש לאחר 19 שנים שבהן הייתה חצויה בין ישראל לירדן.
תוצאות המלחמה
מבחינה ביטחונית, השתפר מצבה של ישראל: שטחי מדינת ישראל הוכפלו, הגבולות החדשים העניקו עומק אסטרטגי והרחיקו את האויב מהיישובים היהודים. כוח ההרתעה של צה"ל היה בשיאו- צה"ל נתפס כצבא בעל עוצמה חזקה ביותר.
גם בתחום הכלכלי השתפר מצבה של ישראל. בעקבות תוצאות מלחמת הבזק, חזרו להשקיע במדינת ישראל, השקעות כלכליות של יזמים מחו"ל והחלו מגיעים כספים ותרומות מיהודי העולם.
מבחינה לאומית, לאחר מלחמת ששת הימים היתה תחושה של "אופוריה"- התרוממות רוח עילאית, אופטימיות גדולה בקרב תושבי מדינת ישראל. תחושה של שחרור לאחר תקופת מתח מורטת עצבים ושמחה על הישגי המלחמה: שיבה למקומות הקדושים, ל"ארץ התנ"ך" ואיחודה של ירושלים. בימים אלו היתה הערצה לצה"ל והצפה של סרטי מלחמה, אלבומי ניצחון ושירים רבים שנכתבו על המלחמה.
מבחינה פוליטית, מלחמת ששת הימים היא אבן דרך בתולדות מדינת ישראל. המלחמה הביאה לתחילתו של ויכוח פוליטי מר בין השמאל והימין בנוגע לעתידם של יהודה ושומרון, חבל עזה, רמת הגולן וסיני: האם להתייחס לחבלי ארץ אלו כאל חזרה הביתה או כאל שטחים שעלינו להחזיר לערבים. ובעולם- מצד אחד מדינת ישראל הפכה להיות מושא להערצה בעולם בעקבות הישגיה במלחמה, ומהצד השני החלו מאבקים מדיניים ולחץ בינלאומי על מדינת ישראל לסגת מהשטחים שנכבשו.