מהלך המלחמה

מהלך המלחמה 2018-02-27T14:53:54+02:00

מהלך מלחמת ששת הימים

חזית הדרום- החזית המצרית

ב-5 ביוני 1967, תוך שלוש שעות חיסל חיל האוויר הישראלי את כל כוחות האוויר המצריים שנערכו למלחמה הקרובה עם ישראל. לאחר מכן כבשו כוחות צה"ל את רצועת עזה ואת כל חצי האי סיני והגיעו לתעלת סואץ. ב-9 ביוני השלימו כוחות צה"ל את יעדיהם בדרום.
suez

חזית המרכז- החזית הירדנית

shomronבבוקר היום הראשון למלחמה, פתחו הירדנים בירי מנשק קל ובהרעשת מרגמות תותחים. הפגזות חיל האוויר הירדני הופנו לכל אורך החזית, כולל תל אביב. מול הכוחות הירדנים ניצבו כוחות צה"ל מדוללים, מכיוון שרוב הכוחות רוכזו בחזית עם מצרים. אך בתוך פחות משלושה ימים השתלטו כוחות צה"ל על כל שטחי יהודה ושומרון כולל ירושלים המזרחית והכוחות הירדניים הנותרים נסוגו כולם אל ממזרח לנהר הירדן.
בעוד שיהודה ושומרון ובקעת הירדן נכבשו כמעט ללא קרבות (למעט קרב עמק דותן) בירושלים התחוללו קרבות עזים.

מבצע מוקד – מתקפת מנע על חילות האוויר של צבאות ערב

משה דיין

dayan

dotan
הקרב על עמק דותן שעל יד ג'נין – לחצו לצפייה
hill3

גבעת התחמושת
מילים: יורם טהרלב | לחן: יאיר רוזנבלום
ביצוע: להקת פיקוד מרכז
בשתיים, שתיים ושלושים
נכנסו דרך הטרשים
לשדה האש והמוקשים
של גבעת התחמושת.

מול בונקרים מבוצרים
ומרגמות מאה עשרים
מאה וכמה בחורים
על גבעת התחמושת.

עמוד השחר עוד לא קם
חצי פלוגה שכבה בדם
אך אנו כבר היינו שם
בגבעת התחמושת.

חזית ירושלים

הקרב על ירושלים במלחמת ששת הימים התחולל ב-72 השעות הראשונות של המלחמה, בין הלגיון הירדני ובין צה"ל. ב-5 ביוני בשעה 9:40 פתח צבא ירדן במלחמה בגזרת ירושלים בירי נשק קל ולאחר מכן בהפגזה כבדה על ירושלים המערבית שבריבונות ישראל. למול הארועים הללו, עדיין היתה התגובה הישראלית מדודה והיו ניסיונות הידברות ישירים ועקיפים מצידה על מנת להימנע מהסלמה. בתיווך האו"ם הושג הסכם להפסקת אש, אך ירדן הפרה הסכם זה תוך זמן קצר, והשתלטה על ארמון הנציב. ישראל הגיבה במתקפת נגד וכבשה את ארמון הנציב.
jer4מכאן ואילך עברה היזמה לידי ישראל ונותרה בידה עד תום הקרבות. לאחר ההשתלטות על ארמון הנציב המשיכה מתקפת הנגד הישראלית. כוח של חטיבת ירושלים (חטיבה 16) מתוגבר בטנקים המשיך לכבוש את הרכס שמדרום לארמון הנציב ומוצבים נוספים עד קיבוץ רמת רחל. במקביל לכיבוש שטחים בדרום ירושלים הופעלה חטיבת הראל (חטיבה 10) ממערב בכיוון צפון ירושלים ובמהלך הלילה הראשון כבשה את מוצבי הרדאר מצפון למעלה החמישה והבקיעה עד גב ההר, עד הבוקר למחרת. במקביל הבקיעה חטיבה 55 דרך גבעת התחמושת, שכונת שיח' ג'ראח ודרך שכם, והגיעה עד מוזיאון רוקפלר.
במהלך היום השני, 6 ביוני, נעה חטיבת הראל דרומה וכבשה את גבעת המבתר. חטיבת ירושלים כבשה באותו יום אחר הצהריים את שכונת אבו טור הערבית. במהלך הלילה הפציץ חיל האוויר הישראלי תגבורות של צבא ירדן שניסו להגיע אל העיר מכיוון יריחו. בבוקר ה- 7 ביוני כבשה חטיבה 55 בסיוע חטיבת הראל את מתחם אוגוסטה ויקטוריה על הר הזיתים. בסביבות השעה 11:00 באותו בוקר נכנסו כוחות של שתי חטיבות החי"ר אל העיר העתיקה: צנחני חטיבה 55 נכנסו דרך שער האריות והגיעו אל הר הבית ואל הכותל המערבי, וחיילי חטיבת ירושלים נכנסו דרך שער האשפות ושחררו את הרובע היהודי. בקרבות על ירושלים, נהרגו 182 חיילי צה"ל – כרבע מהנופלים במלחמה כולה‏!

חזית הצפון – החזית הסורית

northיישובי עמק החולה ספגו הפגזות סוריות במהלך כל המלחמה. ביום שלישי, 6 ביוני 1967, ניסה גדוד טנקים סורי לתקוף את תל דן ואת קיבוץ דן, אך נהדף על ידי כוחות ההגנה המרחבית, כוחות חיל הרגלים ויחידת טנקים של צה"ל שהוצבו בגיזרה. רק ביום שישי, 9 ביוני, לאחר תום הקרבות בחזית המצרית ובחזית הירדנית, ניתן היה להפנות כוחות צה"ל בעוצמה מספקת אל הגיזרה הסורית, אשר רוכזו מכל חלקי הארץ. החל משעות הבוקר ביום זה תקף חיל האוויר הישראלי את רמת הגולן במתקפה אווירית מרוכזת ומתמדת. במקביל לה הופעלו שבע חטיבות, בפיקודו של אלוף פיקוד הצפון דוד אלעזר, בהתקפה על רמת הגולן. ב-10 ביוני בשעה 14:00 פסקו הקרבות בחזית זו, ונסתיימה הלחימה.

הבהרה חשובה :

אתר זה מיועד למטרות למידה בלבד, ולא לשום מטרה מסחרית.

בשימוש באתר זה, הנך מצהיר שכניסתך לאתר היא לצורך לימוד וקבלת סקירה על חידון הציונות והמורשת בלבד ולא לכל מטרה אחרת.